Crvik ,prva Konavoska
obiteljska vinarija novog doba
Stara bačva u podrumu obitelji Crvik
Petar Crvik je četvrta generacija vinara u obitelji, pa iako su im vina
jako dobra i prepoznatljiva kako po stilu tako i kvaliteti , ova vinarija nije
toliko poznata u Hrvatskoj koliko bi trebala biti. Vinarija se nalazio u malom
selu Komaji u Konavlima gdje je Petrov pradjed počeo uzgajati lozu i
proizvoditi vino 1897 godine. Ipak bi se moglo reći da tek sa prvom berbom iz 1995 godine započinje ova
priča koju ćemo danas čuti i na osnovu nje i vina kušat, rekao nam je na
početku degustacije mladi enolog i tvorac manje-više svih vina koja ćemo kušati
tijekom ove degustacije koju je
organizirao Saša Špiranec i njegova ekipa. Kao najmlađi u obitelji njega je
zapalo da studira vinarstvo koje i upisuje 2006 a, završio 2011 u Zagrebu te se
vratio se doma i uglavnom samostalno praviti
vina. Konavle, najjužniji dio Hrvatske, su smještene oko Konavoskog polje koje
se proteže u dužino od oko cca 15 kilometara i omeđeno Konavoskim brdima sa
sjevera u kojem dominira brdo Sniježnica , visoka 1234 metra. Južna strana
polja je također omeđena sa malo nižim , obroncima koji prelaze u brežuljke i
udoline koji se spuštaju do mora. Sastav zemljišta je raznolik, od polja koje
je nekada bilo jezero i u kojem dominira vapnenasto tlo preko južnog brežuljkastog
dijela gdje je uglavnom crvena zemlja do
padine brda koji se spuštaju u polje sa uglavnom smeđom, vapnencem bogatom
zemljom. Klima je topla, mediteranska, ali se mora napomenuti da je u jedom djelu
polja i to najjužnijem , gotovo kontinentalna. Naime u tom dijelu polja, u
okolici mjesta Gruda, temperature su u odnosu na ostatak niže i do 10-15 stupnjeva
u odnosu na ostatak, što je jako pogodno za uzgoj vina. Prosječna količina
padalina je oko 1300 mm. godišnje. Početkom
devedesetih godina prošlog stoljeća otac Andro započinje sa sadnjom novih
vinograda, kako u okolici obiteljske kuće, gdje se nalazi i podrum , tako i u
samom polju. Od sorti u vinogradima su im zastupljene Cabernet Sauvignon, Cabernet
Franc, Merlot, Plavac Mali , Maraština i Malvasija Dubrovačka koja je prošle
godine zasađeno dodatnih cca.1500 čokota i to na sjevernim padinama brda ispod
sela Gabrili. Crvik je prva vinarija u Hrvatskoj koja je nakon Domovinskog rata
komercijalno punila i na tržište plasirala vina od Malvasije Dubrovačke i to
1999 godine. Godišnja proizvodnja vinarije je 60000 boca , što bijelog što
crvenog vina.
Maraština 2001 91/92
100% maraština, boce
koje je Petar našao 2011 u gustjerni (rezervoar za vodu) u podrumu kada je isti
proširivan, bez etikete, kratka maceracija , hlađenje mošta bocama leda,
vinogradi u Konavoskom polju, u južnom dijelu gdje je manje sunca i gdje se
zasigurno jako dobro zadržavaju kiseline, vino je pravio Andro Crvik, tada je
Petar bio još mali, pomagao je u podrumu.
Puno boje, svijetla zlatno žuta, miris je lagao oksidativan, stari sir,
kremen, slankast, citrusne note, korica od naranče, stajanjem u čaši miris se
otvara i postaje sve voćnije, okus je obao i sočan s laganim oksidativnim
štihom, dobro bijelo voće, elegantno i mekano, razvijen, dobro se drži još
uvijek, vrlo dobar primjer koji pokazuje mogućnost što sorta može dati, vrlo
živahno vino za svoje godine, nevjerojatno dobro vino., vino koje se pamti.
Tezoro 2008 14,1% 93/94
Malvasija Dubrovačka
Bijela 100%, godina je bila relativno dobra, malo kiše tijekom berbe ,bez
maceracije, zajednički rad oca Andra i sina Petra.
Malo manje boje od prethodnog vina, na prvu se prepoznaje miris
karakterističan za Malvasiju Dubrovačku ,čist i lijep miris, slankast, kremen,
okus je u početku zaobljen i sočan, papar, i zrelo voće, puno dužine s odličnim
balansom, veliko vino, još uvijek živahno.
Tezoro 2010 13,6% 88/89
Malvasija Dubrovačka
Bijela 100%, jako dobra berba , selekcionirani kvasci, maceracija par sati u
preši, hladna fermentacija.
Još manje boje nego prethodna vina, bouquet je mineralan i slankast, lagano
oksidativni ton, citrus i kožica od narančina, manje svježe nego prethodna
vina, u ustima je vino kremasto, oblo, manje svježe od prethodnog, ali još
uvijek dobro, tipično Malvasijski okus.
Tezoro 2015 13,6% 88/89
Malvasija
Dubrovačka Bijela 100%, jako dobra berba, maceracija 12-24 sata u tanku isti
kvasci kao i u berbi 2010, hladna fermentacija .
Boja slična prethodnom, mirisom dominira kremen, slanost, korica od
mandarina, okus je pun i sočan sa dosta voća, kremast, lagana gorkast, dobra
ekspresija sorte lagano gorkasto na kraju.
Petar Crvik kuša vino iz
bačvica gdje odležava Blasius
Blasius 2016 13% 89
Malvasija Dubrovačka
Bijela 100%, Orange vino ,druga godina da se pravi ovo vino, dvije bačve
napravljeno, vino maceracija u bačvi od 500 litara, spontana fermentacija,
lagano dodatak sumpora, bačve su na kotačićima i na taj se način vino stalno
miješa, odležava do iza Uskrsa oko 8-9 mjeseci na masulju u bačvi te se nakon
otoka vraća u bačvu i nadolije sa cca 10 % svježe Malvasije.
Jako puno boje s laganim smeđim nijansama, u nosu je vino lagano muškatnog
štiha, korica od naranče, ekspresivan elegantan o bogat miris, u ustima je vino
oblo, sočno, sa jako puno voća, gorke naranče, čisto, s puno svježine i vrlo
dugačko, vrlo elegantno Orange vino.
Plavac Mali 2001
100% Plavac Mali , bez
upotrebe bačve, klasična metoda vinifikacije, boca iz koje sam ja kuša nažalost
nije bila dobra , zato nema ocijene.
Lagana još uvijek živahna boja, oksidativno, malo je vino ostarilo, u okusu
je malo bolje ali ipak je njegovo najbolje vrijeme prošlo, interesantno za
vidjeti što se može napraviti od Plavca Malog u Konavlima.
Negromant 2007 14,7% 89
Dosta boje, u nosu se osjete zemljani tonovi, tipičan Merlot, lagano
mirodijski miris, vanilija, osjeti se evolucija, okus je sočan, puno crnog
voća, lagano suhi tanini u završetku,
dobro se osjeća se utjecaj godina.
Negromant 2010 13,1% 90/91
100% Merlot , vinograd
zasađen 1999 godine, prva berba kada je vino odležalo u bačvama, i jedna je od
najboljih berbi, maceracija i fermentacija cca. 10 dana , selekcionirani kvasci
i kontrolirana temperatura.
Dobra boja, ponovno tipične za Merlot zemljane note, gljive i puno crnog
voća, u ustima je vino oblo i sočno sa puno voća i svježine, dosta dugačak i
živahan završetak, vrlo dobro vino.
Pomet 2011 14,9% 89/90
100% Plavac Mali,
izvanredna berba, odgojeno u 100% novim bačvicama.
Dobra boja sa vidljivim notama evolucije, tipičan miris Plavca Malog,
prokuhano voće i mirodije, puno crnog voća s laganim notama humusa, okus je
sočan i zaobljen sa jako puno voća, elegantan i dugačak završetak , tipičan
Plavac mali.
Vilin Ples 2012 13,8% 89
Dobra mlađahna boja, bouquet je zreo i kremast, crno voće i lagano
zemljasti ton, okus je vrlo voćan, sočan i obao, lijepo sazrelo crno voće,,
suhe šljive, zreli tanini , lagano suho na kraju.
Vilin Ples 2016 13,8% 87
33% Cabernet Sauvignon,
33% Merlot, 33% Plavac Mali i 1 % Malvasija Dubrovačka, sorte maceriraju i
fermentiraju odvojeno, suha godina, dobra berba, odnjegovano u hrastovim
bačvicama.
Vrlo mlada boja, naglašen miris trešanja, crna ribizla, đemast sa lagano animalnim
tonom, okus je poprilično tvrd u početku, dobro voće, tanini su malko pre tvrdi
što se odražava u završetku, treba mu vremena.
Satir 2016 13% 88
100% Cabernet sauvignon,
vinograd zasađen 1999 godine, crvena zemlja, odležalo u bačvicama od hrvatskog
i francuskog hrasta, vino je rasprodano.
Dobra , lagano svjetla boja, osjeća se malo oksidativan štih u mirisu, crno
voće i kocka za juhu, treba mu vremena da se otvori u čaši, okus je obao i
sočan sa puno voća, puno je bolje okusom nego mirisom, mlado treba vremena.
Nema komentara:
Objavi komentar