nedjelja, 3. svibnja 2020.


Crvik ,prva Konavoska obiteljska vinarija novog doba

Stara bačva u podrumu obitelji Crvik

Petar Crvik je četvrta generacija vinara u obitelji, pa iako su im vina jako dobra i prepoznatljiva kako po stilu tako i kvaliteti , ova vinarija nije toliko poznata u Hrvatskoj koliko bi trebala biti. Vinarija se nalazio u malom selu Komaji u Konavlima gdje je Petrov pradjed počeo uzgajati lozu i proizvoditi vino 1897 godine. Ipak bi se moglo reći da tek sa prvom berbom iz 1995 godine započinje ova priča koju ćemo danas čuti i na osnovu nje i vina kušat, rekao nam je na početku degustacije mladi enolog i tvorac manje-više svih vina koja ćemo kušati tijekom ove degustacije  koju je organizirao Saša Špiranec i njegova ekipa. Kao najmlađi u obitelji njega je zapalo da studira vinarstvo koje i upisuje 2006 a, završio 2011 u Zagrebu te se  vratio se doma i uglavnom samostalno praviti vina. Konavle, najjužniji dio Hrvatske, su smještene oko Konavoskog polje koje se proteže u dužino od oko cca 15 kilometara i omeđeno Konavoskim brdima sa sjevera u kojem dominira brdo Sniježnica , visoka 1234 metra. Južna strana polja je također omeđena sa malo nižim , obroncima koji prelaze u brežuljke i udoline koji se spuštaju do mora. Sastav zemljišta je raznolik, od polja koje je nekada bilo jezero i u kojem dominira vapnenasto tlo preko južnog brežuljkastog dijela  gdje je uglavnom crvena zemlja do padine brda koji se spuštaju u polje sa uglavnom smeđom, vapnencem bogatom zemljom. Klima je topla, mediteranska, ali se mora napomenuti da je u jedom djelu polja i to najjužnijem , gotovo kontinentalna. Naime u tom dijelu polja, u okolici mjesta Gruda, temperature su u odnosu na ostatak niže i do 10-15 stupnjeva u odnosu na ostatak, što je jako pogodno za uzgoj vina. Prosječna količina padalina je oko 1300 mm. godišnje.  Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća otac Andro započinje sa sadnjom novih vinograda, kako u okolici obiteljske kuće, gdje se nalazi i podrum , tako i u samom polju. Od sorti u vinogradima su im zastupljene Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Plavac Mali , Maraština i Malvasija Dubrovačka koja je prošle godine zasađeno dodatnih cca.1500 čokota i to na sjevernim padinama brda ispod sela Gabrili. Crvik je prva vinarija u Hrvatskoj koja je nakon Domovinskog rata komercijalno punila i na tržište plasirala vina od Malvasije Dubrovačke i to 1999 godine. Godišnja proizvodnja vinarije je 60000 boca , što bijelog što crvenog vina.

Maraština 2001                               91/92
100% maraština, boce koje je Petar našao 2011 u gustjerni (rezervoar za vodu) u podrumu kada je isti proširivan, bez etikete, kratka maceracija , hlađenje mošta bocama leda, vinogradi u Konavoskom polju, u južnom dijelu gdje je manje sunca i gdje se zasigurno jako dobro zadržavaju kiseline, vino je pravio Andro Crvik, tada je Petar bio još mali, pomagao je u podrumu.
Puno boje, svijetla zlatno žuta, miris je lagao oksidativan, stari sir, kremen, slankast, citrusne note, korica od naranče, stajanjem u čaši miris se otvara i postaje sve voćnije, okus je obao i sočan s laganim oksidativnim štihom, dobro bijelo voće, elegantno i mekano, razvijen, dobro se drži još uvijek, vrlo dobar primjer koji pokazuje mogućnost što sorta može dati, vrlo živahno vino za svoje godine, nevjerojatno dobro vino., vino koje se pamti.
Tezoro 2008 14,1%                          93/94
Malvasija Dubrovačka Bijela 100%, godina je bila relativno dobra, malo kiše tijekom berbe ,bez maceracije, zajednički rad oca Andra i sina Petra.
Malo manje boje od prethodnog vina, na prvu se prepoznaje miris karakterističan za Malvasiju Dubrovačku ,čist i lijep miris, slankast, kremen, okus je u početku zaobljen i sočan, papar, i zrelo voće, puno dužine s odličnim balansom, veliko vino, još uvijek živahno.
Tezoro 2010 13,6%                           88/89
Malvasija Dubrovačka Bijela 100%, jako dobra berba , selekcionirani kvasci, maceracija par sati u preši, hladna fermentacija.
Još manje boje nego prethodna vina, bouquet je mineralan i slankast, lagano oksidativni ton, citrus i kožica od narančina, manje svježe nego prethodna vina, u ustima je vino kremasto, oblo, manje svježe od prethodnog, ali još uvijek dobro, tipično Malvasijski okus.
Tezoro 2015  13,6%                          88/89
Malvasija Dubrovačka Bijela 100%, jako dobra berba, maceracija 12-24 sata u tanku isti kvasci kao i u berbi 2010, hladna fermentacija .
Boja slična prethodnom, mirisom dominira kremen, slanost, korica od mandarina, okus je pun i sočan sa dosta voća, kremast, lagana gorkast, dobra ekspresija sorte lagano gorkasto na kraju.
                                         Petar Crvik kuša vino iz bačvica gdje odležava Blasius
Blasius 2016  13%                                89
Malvasija Dubrovačka Bijela 100%, Orange vino ,druga godina da se pravi ovo vino, dvije bačve napravljeno, vino maceracija u bačvi od 500 litara, spontana fermentacija, lagano dodatak sumpora, bačve su na kotačićima i na taj se način vino stalno miješa, odležava do iza Uskrsa oko 8-9 mjeseci na masulju u bačvi te se nakon otoka vraća u bačvu i nadolije sa cca 10 % svježe Malvasije.
Jako puno boje s laganim smeđim nijansama, u nosu je vino lagano muškatnog štiha, korica od naranče, ekspresivan elegantan o bogat miris, u ustima je vino oblo, sočno, sa jako puno voća, gorke naranče, čisto, s puno svježine i vrlo dugačko, vrlo elegantno Orange vino.
Plavac Mali 2001                             
100% Plavac Mali , bez upotrebe bačve, klasična metoda vinifikacije, boca iz koje sam ja kuša nažalost nije bila dobra , zato nema ocijene.
Lagana još uvijek živahna boja, oksidativno, malo je vino ostarilo, u okusu je malo bolje ali ipak je njegovo najbolje vrijeme prošlo, interesantno za vidjeti što se može napraviti od Plavca Malog u Konavlima.
Negromant 2007 14,7%                           89
Dosta boje, u nosu se osjete zemljani tonovi, tipičan Merlot, lagano mirodijski miris, vanilija, osjeti se evolucija, okus je sočan, puno crnog voća, lagano suhi tanini u  završetku, dobro se osjeća se utjecaj godina.
Negromant 2010  13,1%                          90/91
100% Merlot , vinograd zasađen 1999 godine, prva berba kada je vino odležalo u bačvama, i jedna je od najboljih berbi, maceracija i fermentacija cca. 10 dana , selekcionirani kvasci i kontrolirana temperatura.
Dobra boja, ponovno tipične za Merlot zemljane note, gljive i puno crnog voća, u ustima je vino oblo i sočno sa puno voća i svježine, dosta dugačak i živahan završetak, vrlo dobro vino.
Pomet 2011 14,9%                                89/90
100% Plavac Mali, izvanredna berba, odgojeno u 100% novim bačvicama.
Dobra boja sa vidljivim notama evolucije, tipičan miris Plavca Malog, prokuhano voće i mirodije, puno crnog voća s laganim notama humusa, okus je sočan i zaobljen sa jako puno voća, elegantan i dugačak završetak , tipičan Plavac mali.
Vilin Ples 2012   13,8%                           89
Dobra mlađahna boja, bouquet je zreo i kremast, crno voće i lagano zemljasti ton, okus je vrlo voćan, sočan i obao, lijepo sazrelo crno voće,, suhe šljive, zreli tanini , lagano suho na kraju.
Vilin Ples 2016    13,8%                          87
33% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 33% Plavac Mali i 1 % Malvasija Dubrovačka, sorte maceriraju i fermentiraju odvojeno, suha godina, dobra berba, odnjegovano u hrastovim bačvicama.
Vrlo mlada boja, naglašen miris trešanja, crna ribizla, đemast sa lagano animalnim tonom, okus je poprilično tvrd u početku, dobro voće, tanini su malko pre tvrdi što se odražava u završetku, treba mu vremena.
Satir 2016     13%                               88

100% Cabernet sauvignon, vinograd zasađen 1999 godine, crvena zemlja, odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, vino je rasprodano.
Dobra , lagano svjetla boja, osjeća se malo oksidativan štih u mirisu, crno voće i kocka za juhu, treba mu vremena da se otvori u čaši, okus je obao i sočan sa puno voća, puno je bolje okusom nego mirisom, mlado treba vremena.

Nema komentara:

Objavi komentar