četvrtak, 8. ožujka 2012.

Pluto ili ne pitanje je sad Dubrovački vjesnik 01.02.2003


 Jedan poznati proizvođač kave , vrhunske kvalitete, svoju je najbolju mješavinu pakirao  u posebne kutije koje su se pravile od specijalne kombinacije platna, drva i bakra. Kupci njegove specijalne mješavine bi tu i tamo otkrili da kava ima nekakav čudan miris  i okus, kava bi poprimila miris kutije u kojoj je bila pakirana. Kupci ipak nisu mogli odoljeli njenoj privlačnosti i ljepoti nego su i dalje ludo kupovali kavu .
Uspjeh njegove kutije ja ponukala i ostale proizvođače kave da i oni pakuju kavu na isti način. Međutim kada su svi počeli koristiti istu kutiju na tržištu se je pojavilo 5 do 10 % kave koja svojim mirisom nije mirisala na kavu nego na kutiju u kojoj je bila pakovana. Kada su trgovci sa sigurnošću dokazali da je uzrok promjeni mirisa , kutija i kada su  kupci počeli vraćati kavu koja nije bila dobra ,do tada slavna, kutija je nestala sa tržišta i završila u muzeju. Novi materijal za kutije je postao sintetički ,sterilan i bezmirisan. Materijal koji nije moga negativno utjecati na miris i kvalitetu kave. Logičan slijed stvari, zasigurno će se složiti svi čitatelji ovih kolumne, ali će se u istom trenutku zapitati kakove veze ima ova kutija za kavu , sa vinom.
Odmah da vam kažem, ova priča je potpuni plod moje mašte, ali se nešto jako slično događa vinu.
U slučaju vina nije riječ o boci u koju se ono pakira nego o čepu koji je zatvara .
Ovdje je,naravno, riječ o materijalu koji se koristi za izradu čepova a , ne o čepu kao proizvodu koji se koristi za zatvaranje boca. Dakle, riječ je o plutu, koje se trenutno koristi kao glavni materijal za izradu čepova za vino.
Pluto je plod hrasta plutnjaka koji prvenstveno raste u Europi te ga najviše ima u Portugalu gdje se proizvodi više nego pola svih čepova svijeta On se već stoljećima koristi kao materijal za izradu raznih vrsta čepova a , posebice čepova za vino.
Međutim prije nego počnem o načinu izrade čepova prvo bih htio objasniti ulogu čepa u čuvanju i zrenju vina. Jako dugo se vodi polemika u vinskom svijetu o tome što  je uloga čepa i kako on utječe na vino.
Plutu se pripisuju velike zasluge za dobro i optimalno zrenje vina pa čak i to da neki tvrde kako čep od pluta glede svoje poroznosti, polagano propusta zrak te time poboljšava zrenje vina. Ovo je najvjerojatnije najveća glupost koja je ikada izrečena o vinu a , ona se nažalost još uvijek može čuti u krugovima vinoljubaca. Jer da je ovo doista istina onda bi svi šampanjci i ostala pjenušava vina vrlo brzo ostali bez ugljičnog dioksida te postala mirna vina , što naravno nije slučaj.
Dakle zaključak je da , čep jedino i isključivo služi da spriječi vino da dođe u kontakt sa zrakom te oksidira i postane ocat.
Pluto je odbačena kora koja se nalazi okolo nove kore na hrastu. Za proizvodnju čepova koristi se kora od najdonjih 2 metra stabla. Prva berba je kada hrast dostigne starost izradu 12 i 18 godina sa time da je svaka sljedeća berba nakon 9 godina. Tek treća berba može biti korištena za proizvodnju čepova. Ovo nas dovodi do računa koji kaže da hrast mora rasti između 30 i 36 godina da bi se po prvi puta njegova kora mogla koristiti za izradu čepova. Nakon berbe kora se kuha te nakon toga suši. Kako, kvaliteta kore same tako i način obrade uvjetuju kvalitete čepa. Čepovi se mogu praviti iz jednog  ili više komada pluta. Postoje 6 različitih kvalitetnih kategorija čepova.
Ukoliko se pluto ne obradi dovoljno pažljivo u njemu se stvori kemijski supstancija, koja se zove TCA koja uzrokuje kvarenje vina. Tako je na primjer prošle godine jednom od talijanskih vinara , proizvođaču čuvenih Barolo vina, cijela  berba propala zbog čepova. Čepovi su bili zaraženi sa TCA koji je onda zarazio vino. Upravo je TCA ponukao vinare a, pogotovu one iz novog svijeta da koriste alternativne materijale i to u prvom planu plastiku. Tako se veliki dio vina za brzu upotrebu zatvara sa plastičnim čepovima. Velike vinske kuće poput Penfoldsa , Rosemounta, Galla, Vina San Pedro, za nabrojiti samo neke, već duže vrijeme koriste plastiku za njihove čepove. Čak je Australski Penfolds jedan dio svojih boljih crvenih vina začepio sa metalnim navojnim čepom što i nije neko veliko čudu glede činjenice da se oni već duže vrijeme koriste na jugu Španjolske.
U vinskoj pokrajini Jerez, domovini sherry vina, naveliko se koriste navojni čepovi. Tako je naprimjer jedan od najboljih sherrya tipa Manzanilla  “La Quita” zatvoren ovakvim čepom. Ja osobno sam dosta ovog vina popio i mogu vam reći da mu ništa nije falilo, dapače vino je izvrsno.
Britanski vinski pisac Hugh Johnson , koji slovi za najboljeg i najutjecajnijeg vinskog pisca svijeta, u svom najnovijem izdanju “Pocket Wine Guide” zauzeo se je za promociju alternativnih čepova. U knjizi koja izlazi već 26 godina za redom i prodaje u oko 7 miliona primjeraka širom cijelog svijeta on kaže: “kupite vino za svakodnevnu upotrebu od onih vinara koji su hrabri i koriste moderne čepove”. On također u istoj knjizi dalje govori “Moguće je da čep od pluta igra ulogu u sporijem starenju i zrenju vina, ali za vina koja trebaju biti svježa i voćna koristimo onda navojne čepove”.
Statistike je pokazala de je trenutno 20 % vina, koja se prodaju na Britanskom tržištu, začepljeno sa sintetičkim čepovima. Dakle vrijem je da se i mi kako kupci tako i vinari, zapitamo koji je čep bolji i kada kojeg koristiti.
Čemu se onda toliko truditi u vinogradu i podrumu da bi potom dopustili čepu da nam upropasti svaku deset bocu vina koju smo sa ljubavlju napravili. Mukotrpni rad vinara i čokota loze te ni vino samo, kao plod  njihovog truda, to ne zaslužuju.
Zato, recimo i mi zbogom prošlosti te se okrenimo budućnosti i koristimo alternativne čepove, ako za ništa drugo onda , za dobrobit vina samog , jer ono to i te kako zaslužuje.

Još i dan danas oko 3% vina,  u bocama začepljenim prirodnim plutnenim čepovima,  miriše po čepu i nije za konzumaciju. Iako je u svijetu veliki porast upotrebe alternativnih čepove za vino , još uvijek se vodi velika borba između pobornika plutnenog čepa i onih koji zagovaraju druge materijale.

Pobornici drugih materijala, a pogotovu aluminijskih navojnih čepova su u velikom broju vinari tzv. Novog svijeta , ali im se polako pridružuju i vinari starog kontinenta. Veliki broj vina, pa i onih najboljih, koji mogu odležati i nekoliko godina, vinara Novog Zelanda je začepljen aluminijskim navojnim čepom. U europi najveći potrošači navojnih čepova su vinari iz susjedne nam Austrije, ali neki od njih koriste i čepove od stakla, npr. Loimer iz vinske regije Kamptal. 
U Francuskoj pak svoja vina iz pokrajine Chablis , navojnim čepom čepi renomirana vinarija Laoruche, za spomenuti samo neke. Čak sam nedavno čuo da je i Chateau Margaux dio svog drugog  vina Pavillone  Rouge iz berbe 2003 začepio sa Stelvin navojnim čepovima. Dakle izgleda da je navojni čep na dobrom putu da pomogne vinu i nadam se da će i kod nas doživjeti uspijeh. Za sada se samo pojedinci usuđuju svoja dobra vina začepiti na ovaj način i potrebno ih je napomenuti i pohvaliti. To su legenda hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi i novak sa jasnom vizijom vinarija Bolfan Vinski vrh. Na nama je čekati i vidjeti tko će ih slijediti.

Nema komentara:

Objavi komentar