ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

Château Musar:svijet naglavačke



                                                          Serge Hocher u sredini


Ima zemalja svijetu za koje, kada čujete njihova imena , ne pomislite odmah na vino. Jedna od njih je Libanon, domovina jednog osebujnog vina i još osebujnijeg vinara. To su Chateau Musar i njegov vlasnik i tvorac Serge Hochar iz Bekaa doline na sjeveru Libanona. 

Libanon je zemlja čija je povijest vinarstva i vinogradarstva starija više od 6000 godina i odakle se ono širi po cijelom svijetu. Postoje mnogi zapisi u Bibliji o vinu iz Libanona, a to je vino iz Canaana, grada koji se i dan danas nalazi na jugu Libanona. Ovo vino je vjerojatno inspiriralo stare Rimljane i bilo nadahnuća za izgradnju velikog hrama boga Bakha u Bakaa dolini .
Vinariju Musar  je 1930 godine osnovano Gaston Hochar i još uvijek je u potpunosti u posjedu obitelji Hochar. 180 hektara veliki vinograd Chateau Musara se nalazi na cca. 1000 metara nadmorske visine i u okrilju je planinskog lanaca koji se proteže paralelno s obalom mediteranskog mora. Ono što je započelo kao hobi ubrzo je postao osnivačeva strast i način života. Jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti vinarije je sastanak između Gastona Hochara i poznatog francuskog vinogradara Ronalda Bartona, koji je tijekom Drugog svjetskog rata, prebivao u Libanonu. Nakon godina vodstva vinarije od strane oca Gaston došlo je vrijeme da sin  Serge preuzme vinariju. Ali kako se je sve to odigralo je vrlo zanimljiva priča i govori mnogo o Sergeu kao čovjeku. 
Na putu prema New York Serge se je zaustavio u Amsterdamu i gdje je vodio degustaciju svojih vina. Kada je počela degustacija, on je upitan da nešto reče o svojim vinima. Skroman kao što je, on je ustao i rekao publici da on nikada ne govori o svojim vinima, ali da bi volio odgovarati na pitanja o svojim vinima. 
Ja sam ga tada upitao da li bi mogao zamisliti svoj život bez vina. I onda on je poče s pričom o svom Chateau Musar. 
"Ako nema vina u čaši ne možete govoriti o vinu", rekao je i zatražio da se ulije prvo vino koje će se kušati. "Život bez vina za mene bio bi  besmislen, vino je sve, ali samo vino, samo po sebi kao vino nije dovoljno," nastavio je sa svojom pričom. Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća otac ga je pitao da li on želi raditi vina, što on u prvom trenutku nije želio, htio je biti inženjer. No, nakon nekoliko razgovora s ocem odlučio je prihvatit ti vođenja vinarije. Za njegovo vođenje vinarije postavio je ocu jedan uvjet, i otac ga je prihvatio. Uvjet je bio da vino mora moći raditi jedino i isključivo na njegov način, a to je značilo: 100% prirodno vino. 
Serge je imao 18 godina kad je počeo sa pravljenjem vina i bio je vođene filozofijom istine i poštivanja prirode. 1959 godine on pravi svoje prvo vino na ovaj način i do dan danas on to, još uvijek na isti način, radi. 
Vinogradi Musar nalaze se u Bekaa dolini, gdje su ljeta duga i ne previše vruće s prosječnim godišnjim padalinama od oko 500 mm po kvadratnom metru.. Štoviše, ovo područje gotovo da nema mraza ili bolesti, pa je idealno za vinogradarstvo.
 Crvena vina Chateau Musar se prave od tri sorte grožđa, a sastav je drugačiji svake godine, ovisno o tome koja vrsta je koje godine najbolja . Upravo to čini ovo vino različitim se svake godine, ali i ga ujedno čini i vrlo posebnim i drugačijim od drugih. 3 sorte grožđa koje se koriste za njegovu izradu su : Cabernet Sauvignon, Cinsault i Carignan. Berba je glavnom između 5. i 25. rujna, a nakon maceracije od 2-4 tjedna svake vrste posebno, fermentacija se odvija na prirodnim divljim kvascima . Mlado vino , još uvijek svaka sorta za sebe se prelijeva u drvene bačvice. Bačve su od francuskog hrasta iz Nevresa i u njima vino zri 12 do 15 mjeseci . Nakon razdoblja provedenog na  sazrijevanju, pravi se konačni blend i vino se puni u boce. Novo vino zatim provodi 3 godina zrenja u boci u podrumu i nakon toga odlazi na tržište. Ovaj način izrade ,vinu daje ogromnu složenost i veliki potencijal dugovječnosti to jest , starenja.
Vinogradi za bijeli Musar nalaze se, s obzirom na crveni, na malo uzvišenijim dijelovima doline na oko 1200 m nadmorske visine. Autohtono sorte grožđa, Mervah i Obeidah su baza za ovo vino i normalno zriju u razdoblju između 5 i 15 listopada ,dakle mjesec dana kasnije nego crvene sorte. Ovo je, u usporedbi sa ostalim vinskim zemljama, potpuno obrnuti redoslijed berbe. Naime u ostatku vinskog svijeta bijele sorte se normalno beru i zriju prije crvenih. 
Ovo , samo po sebi , čini ovo vino posebnim , ali to nije i jedino što ga čini tako drugačijim . 
Naime, nakon berbe obje vrste zasebno, djelomično fermentiraju u hrastovim bačvama, a potom odlaze još 9 mjeseci na  zrenje u hrastovim bačvama. Nakon vremena provedenog u bačvama vino se miješa i puni u boce. Tek, nakon drugog perioda zrenja od 4 godine u boci u podrumu, vino ide na tržištu. Ovaj način izrade vina rezultira ogromnim potencijalom starenja vina i daje mu veliku složenost. 
Bijeli Musar pokazuje svoju najbolju stranu na temperaturi od 15 stupnjeva Celzijevih .
Kao i crveno, bijelo vino nije ni bistreno niti filtrirano prije punjenja.
Ako bih morao vina Chateau Musar opisati u jednoj rečenici , onda bi to bilo:
“ Sklad između čovjeka i prirode je ključna riječ za Musar vina“.
 
Tijekom degustacije kušali smo sljedeća vina:
Ch.Musar bijela
2001
Puno boje, vrlo složeni miris, vanilija, kokos, toffe, karamela, vrlo uzbudljiv s puno zrelog voća, limuna i bombona od maslaca. U okus moćnog početka,orašasto voće, drvo, maslac, karamela, složenost i velika duljina s mnogo minerala, vrlo dug i zreo okus, okusa i miris se podudaraju, čistokrvno gastronomsko vino.
1989
Boja je smeđa,podsjeća na sherry, u nosu je eksplozija minerala zatim slijedi soja, kora od naranče i agrumi, vrlo živ bouquet .U okusu je vino pak, svjež, voćno, karamela, vanilija, tost vrlo dugačko i kompleksno s puno godina života ispred sebe , top vino.
Ch.Musar crveno
2003
lagano  razvijena boja, u nos mekane tercijarne arome s puno vanilije, začina i svježe višnje , fina i mekana mirisa, okus je okrugao i sočan, duhan, vanilija, čokolada, kava s dobrom ravnotežom između zrelih tanina i svježih kiselina s puno dužine i finoće.
2002
Dobra boja, pomalo zatvoreno u nosu, začinske note s finim voćem, svježe i voćno pojave u okusu, vrlo živo, s puno voća i dobre izbalansiranim hrastom , puno sliči na prethodno vino.
1999
Intenzivnija boja, jači u nosu s aromama kavu, čokolada, duhana i zrelog crnog voća, posebice šljive, okus je vrlo sočan i vrlo elegantno voćan i dobar utjecaj drva , lagani štih joda, slijedi trešnja i slatkoće drva, dobro balans tanina-kiselina i vrlo dugačak završetak
1995
Razvijene smećkaste boje, zreli klasični miris , cedar, poput dobrog bordeaux vina, puno crne trešnje i lagano animalan, vrlo složen ali i živahno s voćnim početkom, slijedi slatkoća i griotte bombon ,ribizle  i obilje svježine, prekrasna ravnoteža i ogromne dužine s voćnim završetkom, vrhunsko vino.

1982 magnum
Još uvijek puno boja, krema s karamelom i duhana popraćeni s voćem i začinima, kava i čokolada, klasičnim bordeaux bouquet , okus je klasična, kava, grožđica, čokolada i moka, jaki ali zreli tanini s puno duljine, svježe i živahno finale.
1979
Dublje boje u odnosu na prethodno vino, pravi bordeaux, cedar, koža, kava, moka, čokolada, duhan, lagano animalan ali još uvijek dobro voćno vrlo složenog mirisa,u okus vino je živahnom i sočno, s puno višnjinog voća, smokve, vanilije i čokolade, dugačko i fino, lijepe kiselina, malo joda i vrlo dugo.
1969
Najrazvijenije boje, u nosu je također razvijen, lagani voćni miris, vanilija, duhan, tost, jako fino, okus je uslijed živahnih kiselina vrlo svjež i voćan , grožđice i trešnje, zatim slijedi čokolada, vrlo fino i dugo, slika od vina.



Nema komentara:

Objavi komentar