Festival Vina i gastronomije Dubrovnik 2012
Festival taštine
Cijenjeni čitaoci mojeg bloga, dugo sam
razmišljao, da li il dA napišem ovaj tekst. Naime , jako je lako druge
kritizirati i ukazivati na njihove greške, ali ima nekih stvari koje se , za
dobrobit svih nas moraju reći pa iako one nisu lijepe za čuti. Istina je uvijek
najbolnija i ja se iskreno nadam da će oni o kojima ću u daljnjem tekstu
pisati, razumjeti da svrha teksta nije njih osuditi , nego ih potaknuti da
dobro razmisle o onome što rade. Nisam mislio spominjati imena , jer će oni
među vama, koji budu željeli , vrlo lako doći do imena osoba o kojima je riječ,
ali ipak bolje razmislim potrebno ih je spomenuti. Dakle o čemu se radi? Već treći put za redom se ovaj
događaj organizira u Dubrovniku i za njega se potroši neki novac. Koliko točno
, ne znam niti me zanima, ali mi je jako žao da se je on potroši. Naime, ovaj događaj
se svodi na osobnu promociju nekoliko gospara iz Dubrovnika, a ponaosob
gospodina, Milana perića pročelnika
Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Grada Dubrovnika. Ovaj je
festival po sebi samome, ako se uzme u obzir njegovo ime, poseban i jedinstven
u svijetu. Naime, prošle godine prvi dan izložbe vinari nisu smjeli otvarati
vina i ponuditi ih posjetiteljima de ih kušaju, a onda su slijedećeg dana
organizatori zaboravili nabaviti prikladne čaše za njihovo kušanje. Ove godine
pak je prisutnima bilo dozvoljeno kušati vina nekih cca. 20tak minuta, da bi
onda gospodin Perić kušanje abruptno prekinu kako bi se održalo predavanje o
koktelima.
Prvog dana sam bio samo na kratko jer nitko
od vinara nije bio prisutan te sam prisustvovao dijelu izlaganja dvojice
stručnjaka. Prvi stručnjak na čije je izlaganje već bilo u tijeku kada sam
stigao , bio je gospodin Petar Žuvela , i odnosilo se je na menue dubrovačkih
restorana. Po sebi interesantna i zanimljiva tema, ali način na koji je
odrađena je po mome mišljenju bio pogrešan. Voditi računa samo o tome da li je
i koliko gramatičkih grešaka bilo u menu. Ili pak ,da li koristiti naziv pasta
ili tjestenina je potpuni promašaj. Ali eto ,oni iz organizacije su to smatrali
kao važnom temom za ovakav skup. Potom kao gost izlagač se pojavljuje
gastronomski arheolog gospodi Veljko Barbieri. Osobno nemam ništa protiv
gospodina i njegovog vrlo interesantnog istraživačkog rada na polju dalmatinske
kuhinje, ali gospodo , posjetitelje restorana ne zanima povijest onoga što je
na tanjuru , nego kakav je okus tog jela i da li je to što je na tanjuru dobro
i lijepo za konzumiranje. Posjetitelji restorana, koje zanima povijest
gastronomije, će kupiti knjigu i pročitati je, pa je po meni ova tema totalan
promašaj za ovakav skup , čija ideja vodilja je poboljšanje gastronomije našeg
slavnog i u svijetu poznatog Dubrovnika. Toliko o prvom danu. Drugi dan ponovno
ista priča. Rasprave na temu plaćanja osoblja zaposlenog u ugostiteljstvu. Dio
na papir dio na crno i tako dalje. Dobra tema za porezne inspektore i
zaposlenike ministarstva financija ali ne za ovaj skup. Napokon svijetla slika
u svom ovome jadnom teatru osobnih taština bila je izlaganja trojice vinara. O
vinima, Konavala govorio je Andro Crvik, o Pelješca, legenda tamošnjeg vinarstva
Frano Miloš i o Korčule s naglaskom na grk, gospođa Cebalo. Potom slijedi izlaganje
mladog sommeliera, ime sam nažalost zaboravio. Mladi gospodin je pokazao sve
samo nije ono što bi sommelier trebao i ima jako puno za učiti ili , ukoliko
zna a, nije u stanju to prenijeti, onda neka se nauči kako treba govoriti.
Predavanje o koktelima , zbog kojega je kušanje vina naprasno prekinuto je bilo
korektno, ali nije trebalo ići na štetu vina i vinara. Festival završava sa
ručkom koji su pripremile kuhinjske brigade hotela i restorana Dubrovnika. To
je ujedno bio i najposjećeniji dio dvodnevnog događanja za kojeg su malobrojni posjetitelji
, ovog tužnog festivala, pokazali veliko zanimanje. Posjeta i zanimanje za ovaj
događaj su bili ispod svakog nivoa. Prvi dan da nije bilo učenika ugostiteljske
škole dvorana bi bila gotovu prazna. Drugi dan ista slika, nekoliko
posjetitelja , među njima veliki broj izlagača i to je to. Dakle što na kraju
navesti kao zaključak . dubrovnik i njegova gastronomska scena je na vrlo
niskom nivou u usporedbi sa ostatkom obale. Ljudi koji određuju kvalitetu i
koji žele brendirati dubrovačku gastronomiju su ljudi koje je definitivno
vrijeme pregazilo i koji nisu spremni da pogledaju u budućnost nego se
konstantno vračaju u prošlost. Stalno čujemo da nam je profil gosti loš, da
malo troše, da je prije bilo bolje. Gotovo nikako da čujem nekoga da se je
upitao a , što to mi nudimo da bi oni potrošili više. Na kojem se nivo nalazi
naša ugostiteljska ponuda u usporedbi sa Europom, u koju uskoro ulazimo. Kakav
nam je odnos cijene i kvaliteta, koliko smo inovativni , koliko je raznolika
ponuda naših restorana i kafića. Ne možemo stalno i jedino govoriti , da nigdje
na svijetu nama bolje ribe od naše i da vrlo jednostavno pripremljena vrijedi
tu cijenu za koju se prodaje. Da se naša vina mogu mjeriti sa najboljima na
svijetu i da su na čin na koje se služe i cijene za koju se nude također u
redu. Osobno se pitam , zadnje vrijeme sve češće i češće, zašto turisti u opće
dolaze , kad pogledam što im nudimo i što im nudi ostatak svijeta. Da je dio
naših namirnica jako velike kvalitete to stoji, ali naša gastronomija ja u
povojima i upravo ovakva događanja bi trebala biti namijenjena da se ona
poboljša, ali izgleda da ovdje u Dubrovniku to nije pravilo a , ni cilj. Na
kraju još samo , šteta novca koji je potrošen za ovaj događaj, ovo je
jednostavno , sramota.
Nema komentara:
Objavi komentar