Rosé vina, ili kako ih mi zovemo opolo,
spadaju u kategoriju crvenih vina laganog tijela. Vina laganog tijela ne znači
, automatski , da ona imaju manje alkohola nago je ovdje riječ o crvenim vinima
koja imaju manje ekstrakta, tanina i potencijala za zrenje i starenje. Ova vina
su bila, diljem Europe, jako popularna 80tih godina prošlog stoljeća da bi onda
drastično izgubili na popularnosti. Uzrok tome je prvenstveno bila loša
kvaliteta. Nakon dugogodišnjih muka i borbe rosé se ponovno polako ali sigurno
vraća na stolove i u vinske karte gdje mu je i mijesto. Rosé vina su, moglo bi
se reći, polu bijela i polu crvena vina. Svojom bojom podsjećaju na crvena vina
a, tehnikom i načinom vinifikacije na bijela vina. Ona se mogu napraviti na pet
načina i to :
- miješanjem bijelih i crvenih vina, ovo se
uglavnom koristi za bojenje rosé pjenušavca i jeftinih rosé vina Novog svijeta.
- maceracijom gnječenih ili negnječenih bobica
crvenog grožđa između 12 i 48 sati. Mošt se nakon toga otoči bez prešanja i ide
na hladnu fermentaciju. Ova tehnika se uglavnom koristi u Novom Svijetu.
- grožđe se lagano preša i onda fermentira bez
pokožice. Na ovaj se način dobijaju vrlo svijetla rosé vina koja se u
Francuskoj zovu “vin gris“
- grožđe se gnječi te se mošt macerira zajedno
sa pokožicom u periodu od jednog do tri dana. Nakon toga se mošt otoči bez
prešanja. Ova metoda je najpopularnija u Europi.
- crvena se vina toliko bistre i filtriraju sa
aktivnim uglijenom da bi se dobila svijetlo ružičasta boja. Ova metoda daje
jako loše rezultate.
Rosé
vina se proizvode u svim vinskim zemljama svijeta ali ipak postoji par
vinogorja koja su po njima širom svijeta poznati. Jedno od takovih vinogorja je
francusko vinogorje Tavel koje se nalazi u južnom dijelu doline rijke Rhône.
Ovdje se prave jaka vina koja često imaju 13 % po i više alkohola te dosta
boje. Ova vina su sinonim za tradicionalni francuski rosé i mogu se jako dobro
koristiti u gastronomiji kao pratioci jela. Pored Tavela u francuskoj dosta roséa
dolazi sa najjužnijeg juga iz pokrajine Provance. Ova vina su lakša i svježija
te su jako prikladna za konzumiranje tijekom lijeta. Za ova vina se koriste
sorte grenache i mourvedre dok se za rosé vina iz doline rijeke Loire korist
uglavnom cabernet franc. Jedno od najpoznatijih vina tog područja je Rosé
d’Anjou.
Polako se ovaj tradicionalni način proizvodnje
roséa u europi mijenja te se sve više počinje koristiti tehnologija Novog
Svijeta te se na taj način prave svježa,voćem puna i prijateljska vina. Jedanod
najboljih primjera su vina sa sjevera Španjolske iz pokrajine Samontano koja
proizvodi vinarija bodegas Enate. Iako svježa i perfektna vina za lijeto, dakle
za naše klimatološke uvjete, rosé vina imaju prašnjavi imago inferiornih i
moglo bi se reći neozbiljnih vina, što naravno nije istina. Dobro napravljeni
rosé je vrhunski užitak i to pogotovu u vrijeme ovih vrućina koje su pred nama.
Dobro ohlađen rosé je ukras svakog stola kako na taraci duž naše lijepe obale
tako i drugdje. Osim što je rosé perfektno vino za gašenej žeđi i ugodno
druženje on se isto tako jako dobro može
koristiti i u gastronomiji. Iskreno se nadam da će se popularnost roséa i kod
nas podići te da će mo i mi moći u skoroj budućnosti uživati u ovim lijepim
ljetnim vinima. Trenutno se i kod nas može naći dobar i ozbiljan rosé. Osobno
mi se jako sviđa, te bih vam ovom prilikom preporučio, svježi voćem napunjeni i
vrlo pitki Merlot Rosé 2001 od Krauthakera. Ovo vino puno aroma jagoda i malina
te jako sviježih i živahnih kiselina dobro ohladite, na cca. 10 0C
te ga pijte predvečer ili tijekom toplih večerikoje su pred nama. Iznenaditi će
vas, vjerujem, punoćom i svježinom njegovog, malim crvenim voćem obojeng, okusa
i mrisa te se nadam da će te i vi
zavoljeti ova lijepa vina i početi ih više piti te time barem malo pridonijeti
smanjennju predrasuda i nepravdi koje koje ova vina prate. Dakle ovoga ljeta
pijemo rosé. Uživajte u vinu ali pijte umjereno.
Od
trenutka kada je ovaj tekst objavljen prošlo je punih 9 godina i dosta toga se
je, glede rosé vina , na hrvatskoj vinskoj sceni promijenilo. Jako mi je drago
da se je ostvarilo moje predviđanje da će popularnost roséa doći na ovu razinu na
kojoj se sada nalazi.Gotovo svaki ozbiljniji proizvođač crvenih vina zadnjih je
godina pokušao napraviti rosé. Ova vina dolaze iz gotovo svih važnijih
vinogorja počevši od najjužnijeg juga Konavala do najsjevernijeg Iloka . Bilo
je tu u početku svega i svačega , ali se sada sa sigurnošću može reći , da danas
u hrvatskoj može te naći jedan lijepi broj dobrih do izvrsnih rose vina. Zastupljenost
raznolikosti sorti grožđa je velika, ali ni raznolikost stilova vina nija
zanemariva.Trenutno se u hrvatskoj mogu naći rosé vina , između ostalih od
plavca, merlota, cabernet sauvignona, burgonje, shyraha i tako dalje.
Što se
pak tipova roséa tiče oni se mogu načelno podjeliti u tri skupine i za svaku
skupinu ću navesti po jedan primjer, s tim da moram reći da ovo vino ne mora
biti najbolje u svojoj kategoriji, ali je sigurno njen klasičan primjer, a to
su.
Jako svježa
lijetna vina kojima dominiraju svježe kiseline i naglašeno malo šumsko voće, piju
se jako ohlađena na plaži,taraci na zabavama ili pak kao aperitiv,Iuris Rosalia
Puno
ozbiljnija vina sa notama crvenog i šumskog voća s jačom strukturom i
tijelom,odličan aperitiv ili pak pratioc laganijih lijetnih jela , Rosé Cuvee
I kao
treća kategorija su duže macerirana i snažnija vina koja uglavnom traže hranu
da bi pokazali svoje pravo lice , Rosé Roxanich
Na
kraju bih ponovio isto kao i prije 9 godina: Dakle ovoga ljeta pijemo rosé.
Uživajte u vinu ali pijte umjereno.
Nema komentara:
Objavi komentar